EFEKTY – PODPROGRAM 2018 dla OPL

EFEKTY – PODPROGRAM 2018 dla OPLPODPROGRAM 2018 – efekty

 

  1. Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Redzie z terenu województwa pomorskiego przy współpracy ze Związkiem Stowarzyszeń Bank Żywności w Trójmieście realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinansowany
    z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie wrzesień 2018 – czerwiec 2019.
  2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe); 
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy), 
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
  1. Pomoc żywnościowa trafiła do 531 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej
    z terenu województwa pomorskiego.
  2. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
  • 24,7 ton żywności;
  • 3772 paczek żywnościowych;
  • 0 posiłków;
  1. W ramach Podprogramu 2018 dla 20 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 4 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
  • Ekonomiczne – 1 spotkanie dla  7 uczestników
  • Żywieniowe – 0 spotkań dla 0 uczestników
  • Kulinarne – 2 spotkania dla 9 uczestników
  • Niemarnowanie żywności – 1 spotkanie dla 8 uczestników