Archiwum kategorii: AKTUALNOŚCI

Informacja

Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Redzie

dot. terminu składania wniosków 

Wnioski na okres zasiłkowy 2019/2020 o ustalenie prawa do:

– świadczenia wychowawczego (500+)

– świadczenia „Dobry Start” (300+)

– zasiłków rodzinnych

– funduszu alimentacyjnego

– specjalnego zasiłku opiekuńczego

 przyjmowane są:

–  od 1 sierpnia 2019r. drogą elektroniczną  oraz w formie papierowej

w  Miejskim Ośrodku Pomocy Społecznej w Redzie

Derdowskiego 25   pok. Nr 1  

od poniedziałku do czwartku  w godz. od godz. 7.30 do godz. 15.30

piątek  w godz. od godz. 7.30 do godz.15.15

od 01 do 30 września 2019r. wnioski przyjmowane będą:

Poniedziałek od 7.30 do 15.30

Wtorek od 7.30 do 15.30

Środa od 7.30 do 15.30

Czwartek               od 7.30 do 17.00

Piątek                   od 7.30 do 15.15

telefon  58 678 74 87  lub 58 678 58 65  wew. 40 lub 43

Dyrektor

Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej

w Redzie

Małgorzata Klebba

EFEKTY – PODPROGRAM 2018 dla OPL

PODPROGRAM 2018 – efekty

 

  1. Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Redzie z terenu województwa pomorskiego przy współpracy ze Związkiem Stowarzyszeń Bank Żywności w Trójmieście realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinansowany
    z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie wrzesień 2018 – czerwiec 2019.
  2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe); 
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy), 
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
  1. Pomoc żywnościowa trafiła do 531 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej
    z terenu województwa pomorskiego.
  2. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
  • 24,7 ton żywności;
  • 3772 paczek żywnościowych;
  • 0 posiłków;
  1. W ramach Podprogramu 2018 dla 20 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 4 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
  • Ekonomiczne – 1 spotkanie dla  7 uczestników
  • Żywieniowe – 0 spotkań dla 0 uczestników
  • Kulinarne – 2 spotkania dla 9 uczestników
  • Niemarnowanie żywności – 1 spotkanie dla 8 uczestników